onlinemag.cz Další magazíny: Auto moto | Cestování | Domov | Finance | Reality | Elektro | Kultura | Móda | Hobby | Sport

Potraviny pro zdravý životní styl

Nebojte se vyzkoušet něco nového………

Nejen v obchodech se zdravou výživou, ale dnes již na pultech běžných obchodů jsou k dostání plodiny či výrobky, které jsou nám povědové, ale protože nevíme, jak s nimi naložit neodvážíme se pustit do jejich přípravy.
Přinášíme několik potravin, které jsou velmi snadné na zpracování a jejich využití je mnohostranné. Použít se dají jak v teplé i studené kuchyni na sladko i slano. Navíc jsou bohaté na cenné živiny, snadno se tráví a díky tomu , že neobsahují mnoho kalorií, nemusíme se jich bát ani při dietě. Zkuste jimi oživit Vás jídelníček .

Šmakoun

Šmakoun je proteinový plátek vyráběný podle českého patentu z čistých slepičích bílků. Chutí připomíná uvařený bílek, při vhodném ochucení drůbeží maso. Čím je prospěšný? Má výborné výživové vlastnosti. Obsahuje množství bílkoviny srovnatelné s masem, ale neobsahuje tuk, sacharidy ani lepek. Díky nízkému glykemickému indexu nás zasytí na delší dobu.

Quina

Quina se vyznačuje drobnými kulovitými zrny, která připomínají jáhly nebo kuskus. Často se řadí mezi obiloviny a podobně jako mnohé obiloviny se také využívá nicméně je tzv. pseudoobilovinou, mezi které patří např. pohanka.
Čím je prospěšná?Obsahuje vysoký podíl bílkovin s vyváženým poměrem esenciálních aminokyselin, značné množství hořčíku, železa a fosforu a je dobrým zdrojem vlákniny. Neobsahuje lepek.

Tofu

Tofu je sójový tvaroh, který se připravuje vy­srážením čerstvého sójového mléka. Původ má v Číně, kde se začalo vyrábět už ve druhém sto­letí před naším letopočtem. V sedmém století se postupně rozšířilo i do Japonska. V obou těchto zemích, podobně jako ve Vietnamu, Koreji a Thaj­sku patří dodnes k tradičním jídlům.
Čím je prospěšné? Tofu je bohaté na kvalitní bílkoviny, obsahuje vita­míny skupiny B. Vzhledem k nízké energetické hod­notě.

Cizrna

Cizrna je luštěnina žluté až žlutohnědé barvy jem­né oříškové chuti. Pochází z Asie, ale již ve stře­dověku byla známá v Evropě a doporučovaná také jako strava pro nemocné.
Čím je prospěšná? Cizrna bývá považována za nejlepší z luštěnin. Je významným zdrojem bílkovin a vlákniny. Z mine­rálů obsahuje vysoké procento zinku, vápníku, hoř­číku a fosforu. Nezanedbatelný je obsah vitaminu B15 (kyselina pangamová), který zvyšuje odolnost vůči stresu, a proto se někdy také označuje jako antistresový vitamin.